Omega Owners Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Please check the Forum Guidelines at the top of the Newbie section

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: radio loses signal with heated rear screen on  (Read 827 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

grifter

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Paisley, Scotland
  • Posts: 495
  • Omega 2.6 owner
    • Omega 2.6
    • View Profile
radio loses signal with heated rear screen on
« on: 15 December 2017, 07:28:49 »

As per title, the radio signal goes fuzzy when rear screen on. Take it some sort of earth problem perhaps. Am i right in saying the rear element is the aeriel?
Logged

Lincs Robert

  • Guest
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #1 on: 16 December 2017, 17:52:23 »

It is indeed. I had this problem on a number of Omega saloons, never did cure it - although it never occurred in a strong signal area.

I just got used to switching the radio off until after the rear screen had done its stuff.
Logged

Andy B

  • Get A Life!!
  • **********
  • Online Online
  • Gender: Male
  • Bury Lancs
  • Posts: 35746
    • R320 TDM850 SmartRoadster
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #2 on: 16 December 2017, 18:07:00 »

My Merc does the same ..... not always though   ???

And my Omega also had the same problem  ..... I checked connections etc but didn't cure it
Logged

Doctor Gollum

  • Omega Queen
  • ********
  • Online Online
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 10567
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #3 on: 16 December 2017, 18:58:15 »

Moisture in the amplifier module... Once symptoms start, only cure is new replacement.

Another unintended consequence of not using aircon ::)
Logged
Onanists always think outside the box.

Andy B

  • Get A Life!!
  • **********
  • Online Online
  • Gender: Male
  • Bury Lancs
  • Posts: 35746
    • R320 TDM850 SmartRoadster
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #4 on: 16 December 2017, 19:11:09 »

Moisture in the amplifier module... Once symptoms start, only cure is new replacement.

Another unintended consequence of not using aircon ::)

My air/con is always on  ..... always has been
Logged

Doctor Gollum

  • Omega Queen
  • ********
  • Online Online
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 10567
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #5 on: 16 December 2017, 20:00:34 »

Being an estate, the amplifier is probably buried in a soggy spot in a rear quarter  ;)
« Last Edit: 16 December 2017, 20:02:55 by Doctor Gollum »
Logged
Onanists always think outside the box.

VXL V6

  • Omega Lord
  • *******
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Solihull
  • Posts: 8748
    • 3x 3.2 V6 Elite Saloons
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #6 on: 16 December 2017, 20:45:10 »

First step is to clean the inside of the window.
Logged

Lincs Robert

  • Guest
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #7 on: 20 December 2017, 05:32:32 »

Moisture in the amplifier module... Once symptoms start, only cure is new replacement.

Another unintended consequence of not using aircon ::)

And poor design! There is actually a general issue with ageing electronics being susceptible to moisture- apparently some of the black resin used to encapsulate chips etc can become porous with age!
Logged

Fuse 19

  • Administrator
  • *********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • West Bridgford
  • Posts: 32228
  • Git!
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #8 on: 21 December 2017, 10:25:00 »

From personal experience I cant say I have noticed the electronics being a common cause, the few I have seen were either a loose ground connection or an element fault.

With the heated rear screen on, are all bar showing signs of heating/clearing and all to a similar level?
Logged

grifter

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Paisley, Scotland
  • Posts: 495
  • Omega 2.6 owner
    • Omega 2.6
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #9 on: 22 December 2017, 11:13:42 »

From personal experience I cant say I have noticed the electronics being a common cause, the few I have seen were either a loose ground connection or an element fault.

With the heated rear screen on, are all bar showing signs of heating/clearing and all to a similar level?

I think so but will double check
Logged

grifter

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Paisley, Scotland
  • Posts: 495
  • Omega 2.6 owner
    • Omega 2.6
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #10 on: 22 December 2017, 11:14:15 »

Being an estate, the amplifier is probably buried in a soggy spot in a rear quarter  ;)

It's a saloon
Logged

Doctor Gollum

  • Omega Queen
  • ********
  • Online Online
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 10567
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #11 on: 23 December 2017, 00:23:38 »

Being an estate, the amplifier is probably buried in a soggy spot in a rear quarter  ;)

It's a saloon
The R Class isn't  ::)
Logged
Onanists always think outside the box.

Kevin Wood

  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Alton, Hampshire
  • Posts: 34490
    • 3.2 MV6 (LPG), Westfield
    • View Profile
Re: radio loses signal with heated rear screen on
« Reply #12 on: 23 December 2017, 00:54:44 »

From personal experience I cant say I have noticed the electronics being a common cause, the few I have seen were either a loose ground connection or an element fault.

With the heated rear screen on, are all bar showing signs of heating/clearing and all to a similar level?

Yep - most likely arcing at a small fracture in the screen element or a poor connection where the window attaches to the vehicle loom.
Logged
Tech2 services currently available. See TheBoy's price list: http://theboy.omegaowners.com/
Pages: [1]   Go Up
 

Page created in 0.084 seconds with 17 queries.