Omega Owners Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Search the maintenance guides for answers to 99.999% of Omega questions

Pages: [1] 2  All   Go Down

Author Topic: Electric water pump under the coolant tank problem  (Read 1035 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Finnishguy

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Toijala/Finland
  • Posts: 7
    • Opel Omega -01 z22xe
    • View Profile
Electric water pump under the coolant tank problem
« on: 03 March 2017, 21:38:42 »

First of all, sorry for my unclear writing in english.
In my -01 omega z22xe classic has a function that when example in winter you leave the car on the parkingarea and after you've turned off the engine and taken the key off from ignition, you can push the auto button on climatecontrolpanel and it should start the heaterfan and the electric waterpump thats located under the coolingtank(or what ever it's in english:D) but in mine's the socalled pauseheater only starts the heaterfan and the climatecontrolpanel but not the waterpump because it only gives 0.3 voltage for the connection of the waterpump.
Did anyone understand what i said and ment?
It seems that here in finland allmost every B2 model omega owner has issues with this same function and i haven't found a solution yet from members of Opel Club Finland or from other omega owners.
Would you guys here have any suggestions or solutions for this?
Logged

steve6367

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 1583
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #1 on: 03 March 2017, 21:45:26 »

Both of mine have the pump, it works as I can switch on with diagnostics but never managed to get them to with as you describe - real pain  :-\
Logged
2.2 CDX Estate (broken), 2.5 CD Salon, 2.5 CD Estate LPG

Finnishguy

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Toijala/Finland
  • Posts: 7
    • Opel Omega -01 z22xe
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #2 on: 03 March 2017, 21:59:43 »

I feel your pain.
In finnish forums the guys who work on opel service are talking about something about that the voltage from climatecontrolpanel is too low to close the relay that starts the pump at the same time with the heaterfan but i really would like it to work like it is supposed to even if it means some wiringjob behind the controlpanel to get enough voltage to the pump.
Logged

Chazza12

  • Junior Member
  • **
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • south yorkshire
  • Posts: 165
    • 1996 CD
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #3 on: 04 March 2017, 02:50:15 »

I had one on a vectra, similar problem, it turned out to be a temperature relay, as i see it it heats the water and when it gets above between 8c and 14c it turns the pump on, 
Logged

Finnishguy

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Toijala/Finland
  • Posts: 7
    • Opel Omega -01 z22xe
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #4 on: 04 March 2017, 08:27:43 »

Can someone tell the relay of the pump is located?
Is it under the steeringwheel or beside the battery?
Logged

Finnishguy

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Toijala/Finland
  • Posts: 7
    • Opel Omega -01 z22xe
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #5 on: 04 March 2017, 21:07:07 »

It really can't be the only solution to make an own wiring with relay and switch for the pump.
Why would gm make a system that doesn't work even when the car is rolled out from the factory?
Logged

steve6367

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 1583
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #6 on: 05 March 2017, 07:38:09 »

IT has been noted on here before that it could be a Tech2 setting also.....

On mine the pump can be enabled using diagnostics software so a software issues as to why it does not run with climate sounds plausible.

Steve
Logged
2.2 CDX Estate (broken), 2.5 CD Salon, 2.5 CD Estate LPG

Doctor Gollum

  • Omega Lord
  • *******
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 7347
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #7 on: 05 March 2017, 12:39:31 »

Coolant temp will play a big part in whether it runs or not... do the radiator fans work as they should? Does your Aircon work? If no to either of those, then that's where you start :y
Logged
Onanists always think outside the box.

TheBoy

  • Administrator
  • *********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Brackley, Northants
  • Posts: 94506
  • Ah, the Silver Bullet
    • Jaaaaaaaag
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #8 on: 05 March 2017, 12:58:15 »

There is a config on the climate panel that enables/disables this function, but needs Tech2 to adjust.

Worth checking wiring diagrams if you have them (I brought wrong laptop into bath, so cant ;D)
Logged
I don't tolerate bickering, and I'm always grumpy.
And Lizzie Zoom says I'm a heartless bastid...and she's absolutely correct!

Finnishguy

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Toijala/Finland
  • Posts: 7
    • Opel Omega -01 z22xe
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #9 on: 05 March 2017, 17:21:34 »

Radiatorfan and the climate works fine, allthou the climatesystem has a very tiny leak in some place that isn't easily detected because the system holds it's pressure and liquids in only about a half a summer.
Logged

TheBoy

  • Administrator
  • *********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Brackley, Northants
  • Posts: 94506
  • Ah, the Silver Bullet
    • Jaaaaaaaag
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #10 on: 05 March 2017, 19:51:43 »

Right, checked diagrams, pump is driven directly from ECU, so if it ain't getting the voltage its either wiring, or the ECU isn't bringing pin 19 to 12v.  If latter, either faulty ECU, or config programming on it/
Logged
I don't tolerate bickering, and I'm always grumpy.
And Lizzie Zoom says I'm a heartless bastid...and she's absolutely correct!

polilara

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Finland
  • Posts: 315
    • 2.6 Y26SE Elegance 2001
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #11 on: 06 March 2017, 07:14:23 »

I have something similar. When "Auto" pressed the fan starts for perhaps one minute or two and then fades away. I did not check the Voltage got to that pump but I will do that soon. I have also a laptop with possibility to check many things. Does anyone remember is there anything to just "activate" in Climate Control Section or does it need a real TECH2?
Logged

TheBoy

  • Administrator
  • *********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Brackley, Northants
  • Posts: 94506
  • Ah, the Silver Bullet
    • Jaaaaaaaag
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #12 on: 06 March 2017, 09:29:08 »

I have something similar. When "Auto" pressed the fan starts for perhaps one minute or two and then fades away. I did not check the Voltage got to that pump but I will do that soon. I have also a laptop with possibility to check many things. Does anyone remember is there anything to just "activate" in Climate Control Section or does it need a real TECH2?
Real Tech2, as its config programming
Logged
I don't tolerate bickering, and I'm always grumpy.
And Lizzie Zoom says I'm a heartless bastid...and she's absolutely correct!

biggriffin

  • Omega Lord
  • *******
  • Offline Offline
  • huntingdon
  • Posts: 6761
    • 02 3.2 mv6 estate.
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #13 on: 15 March 2017, 09:57:14 »

The pump under the expansion tank, is part of the winter pack, and operates, when the ignition is off, and I think re-circ is pressed,, it opereates for about 5 mins in the cabin warm, too stop passenger getting cold, when you take keys out engine off.
Logged
Omega is a barge not a super tourer.

steve6367

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 1583
    • View Profile
Re: Electric water pump under the coolant tank problem
« Reply #14 on: 15 March 2017, 15:25:00 »

The pump under the expansion tank, is part of the winter pack, and operates, when the ignition is off, and I think re-circ is pressed,, it opereates for about 5 mins in the cabin warm, too stop passenger getting cold, when you take keys out engine off.

The problem is that is not what actually happens all the time - sometime it needs a chat with Tech2 to enable that feature  :y
Logged
2.2 CDX Estate (broken), 2.5 CD Salon, 2.5 CD Estate LPG
Pages: [1] 2  All   Go Up
 

Page created in 0.091 seconds with 16 queries.