Omega Owners Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Welcome to OOF

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: heater never gets HOT ! help  (Read 1169 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gav mv6

  • Junior Member
  • **
  • Offline Offline
  • leicestershire
  • Posts: 186
    • m/f irmscher mv6 lpg
    • View Profile
heater never gets HOT ! help
« on: 19 January 2016, 17:14:45 »

ive owned this car for well over 6 years now and back when i 1st had it i really loved the way it warmed up the inside of the car very quickly , now its tbh total crap , i have done the following ...
drained flushed and refilled the cooling system , the engine gets up to temp very quick and sits just below half way and never moves now ,
replaced the heater bypass valve in the engine bay again ,
replaced the 'hedgehog' under the passenger side of the dash board ,

its really the most annoying thing with an otherwise lovely to drive and great car , any advice please as im fed up with it never really warming up , its even worse if you out the fan on full , i just leave it on 4 and put up with it

thanks in advance
Logged
Dam its hard work getting to 250 posts .......

minifreek

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Wigan
  • Posts: 1453
    • 2.4 V70 & 94 Mini SPi
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #1 on: 19 January 2016, 17:33:34 »

Might need to directly flush the heater matrix itself instead of the entire cooling system...
Logged
D.I.L.L.I.G.A.F...

Andyv6

  • Junior Member
  • **
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • westmidlands
  • Posts: 69
    • Elite 3.0, Vectra b3.0l
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #2 on: 19 January 2016, 19:52:16 »

Do you have vacuum at the bypass valve ?
Logged

flyer 0712

  • Omega Baron
  • ******
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 2713
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #3 on: 19 January 2016, 20:28:26 »

Needs the heater matrix to be flushed and reversed flushed several times on its own by disconnecting hoses to the matrix..and using garden hose...there is a how to guide on here..
Logged

biggriffin

  • Omega Lord
  • *******
  • Offline Offline
  • huntingdon, Hoof'land
  • Posts: 9263
    • Vectra in a posh frock.
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #4 on: 19 January 2016, 20:51:19 »

Thermostat and coolent temp sensor :)
Logged
Hoof'land storeman.

steve6367

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Posts: 1607
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #5 on: 19 January 2016, 20:58:35 »

Is your outside air temperature sensor reading correctly?

Mine went wrong, reading too high and it make the climate cold.
Logged
2.2 CDX Estate (broken), 2.5 CD Salon, 2.5 CD Estate LPG

biggriffin

  • Omega Lord
  • *******
  • Offline Offline
  • huntingdon, Hoof'land
  • Posts: 9263
    • Vectra in a posh frock.
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #6 on: 19 January 2016, 21:03:52 »

Is your outside air temperature sensor reading correctly?

Mine went wrong, reading too high and it make the climate cold.

Last one I bought was 17.00
Logged
Hoof'land storeman.

thebeast

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • 0
  • Posts: 44
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #7 on: 23 January 2016, 19:06:29 »

There is motor next to the coolant if it dose not move or vibrate that means it's seized which forces the water around the matrix just turn engine on a place hand on motor to see it vibrates if doesn't it means it's dead if this has been going on for a long time then you may need a new heater matrix as it's all corroded
Logged

05omegav6

  • Guest
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #8 on: 23 January 2016, 19:23:52 »

There is motor next to the coolant if it dose not move or vibrate that means it's seized which forces the water around the matrix just turn engine on a place hand on motor to see it vibrates if doesn't it means it's dead if this has been going on for a long time then you may need a new heater matrix as it's all corroded
Nonsense...

That pump is ONLY for pushing coolant through the heater matrix when the engine is OFF, ignition on, heater on... designed to keep interior warm for a short period after switch off.

Op, try the maintenance guides... your issue is well covered :y
Logged

Lazydocker

  • Omega Queen
  • ********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Woodbridge, Suffolk
  • Posts: 18848
  • Constantly Bullied by a certain Admin
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #9 on: 24 January 2016, 10:03:07 »

There is motor next to the coolant if it dose not move or vibrate that means it's seized which forces the water around the matrix just turn engine on a place hand on motor to see it vibrates if doesn't it means it's dead if this has been going on for a long time then you may need a new heater matrix as it's all corroded
Nonsense...

That pump is ONLY for pushing coolant through the heater matrix when the engine is OFF, ignition on, heater on... designed to keep interior warm for a short period after switch off.

Op, try the maintenance guides... your issue is well covered :y

Indeed... Was an optional extra, winter pack. In fact, I removed mine to fit the LPG Vaporiser there ;)

Logged
Whatever it is... I didn't do it

Andy B

  • Get A Life!!
  • **********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Bury Lancs
  • Posts: 37775
    • R320 TDM850 SmartRoadster
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #10 on: 24 January 2016, 10:16:24 »

There is motor next to the coolant if it dose not move or vibrate that means it's seized which forces the water around the matrix just turn engine on a place hand on motor to see it vibrates if doesn't it means it's dead if this has been going on for a long time then you may need a new heater matrix as it's all corroded
Nonsense...

That pump is ONLY for pushing coolant through the heater matrix when the engine is OFF, ignition on, heater on... designed to keep interior warm for a short period after switch off.

Op, try the maintenance guides... your issue is well covered :y

Indeed... Was an optional extra, winter pack. In fact, I removed mine to fit the LPG Vaporiser there ;)

and the cruise gubbins of my 3.0 was there  :y
Logged

Gaffers

  • Omega Queen
  • ********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • NE Hampshire/Surrey
  • Posts: 11322
    • Ford Ranger Wildtrak
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #11 on: 24 January 2016, 10:34:41 »

Actuator arms fallen off the servos?
Logged

05omegav6

  • Guest
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #12 on: 24 January 2016, 10:39:48 »

Actuator arms fallen off the servos?
That were my thought ;)
Logged

Johnny English

  • Omega Baron
  • ******
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Hungary
  • Posts: 2050
  • English antitalent
    • 1995. 2.5 V6 LPG manual
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #13 on: 27 January 2016, 17:50:10 »

ive owned this car for well over 6 years now and back when i 1st had it i really loved the way it warmed up the inside of the car very quickly , now its tbh total crap , i have done the following ...
drained flushed and refilled the cooling system , the engine gets up to temp very quick and sits just below half way and never moves now ,
replaced the heater bypass valve in the engine bay again ,
replaced the 'hedgehog' under the passenger side of the dash board ,

its really the most annoying thing with an otherwise lovely to drive and great car , any advice please as im fed up with it never really warming up , its even worse if you out the fan on full , i just leave it on 4 and put up with it

thanks in advance

Hi,

suffered by the same issue, flushed many times, removed maybe it was blocked but no, free water flowing not blocked section at all. Put matrix back tried again no success, decided to order a new heater matrix, fixed now heating like hell. I still have the old one, no damage on it, no any blocked section just some deposit layer inside because of which heating is effectiveless. If you have enough time try to remove matrix and make a long inside cleaning, I didn't want to wait at the time just put a new one but I didn't regret at all...
Good luck matey!
Logged
C20NE - X25XE

Keith ABS

  • Omega Baron
  • ******
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Maldon Essex
  • Posts: 2085
    • View Profile
Re: heater never gets HOT ! help
« Reply #14 on: 27 January 2016, 19:46:54 »

  I had my external temp sensor go wrong the other way round, showing extreame low outside temp so it was like an oven inside the car. Have you tried doing the matrix flush with the dishwasher tablet method. Many have had sucess with that

Keith ABS
Logged
Pages: [1]   Go Up
 

Page created in 0.441 seconds with 23 queries.