Omega Owners Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Search the maintenance guides for answers to 99.999% of Omega questions

Pages: [1] 2  All   Go Down

Author Topic: Wipers not working in wash screen and not parking in normal mode  (Read 764 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

addy

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • West Cornforth, County Durham.  UK
  • Posts: 336
    • 2002 2.6 CD Saloon
    • View Profile

When i pull the stalk to wash the screen, the jets work but the wipers don't move at all. When on other settings and you turn the wipers off they don't go down to the bottom of the screen, just stop where they are? Has anyone had or know the solution to this problem? It is a 2002 2.6 Omega Saloon.

Thanks in advance for any help.
Addy
Logged
Drives 1995 2.0ltr CD Estate.  2002 2.6 CD saloon

Doctor Gollum

  • Omega Queen
  • ********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 12946
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile

There's a guide for that iirc :y
Logged
Onanists always think outside the box.

addy

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • West Cornforth, County Durham.  UK
  • Posts: 336
    • 2002 2.6 CD Saloon
    • View Profile

Looked at the maintenace one, but isn't that mechanical? On mine the wiper stalk needs to be flicked on and off until they sit at the bottom of the screen. When the screen wash is used only washers work, the wipers don't even move at all. They were working ok but just started doing it. How many relays are there for the wipers and where are they on a 02 omega?

Thanks again for all help.
Addy
Logged
Drives 1995 2.0ltr CD Estate.  2002 2.6 CD saloon

addy

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • West Cornforth, County Durham.  UK
  • Posts: 336
    • 2002 2.6 CD Saloon
    • View Profile

Where is the washer relay on a 02 saloon, and is it the same part number on a 1995 omega estate? If it is will try relay out of wifes car.

Thanks
Addy
Logged
Drives 1995 2.0ltr CD Estate.  2002 2.6 CD saloon

Doctor Gollum

  • Omega Queen
  • ********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 12946
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile

Estate relays are different to manage the rear wiper and pump.

Swapping your switch with the saloon one should work to rule the switch out, but I suspect the issue lies with the motor rather than the wiring ;)
Logged
Onanists always think outside the box.

dave the builder

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Derbyshire
  • Posts: 1870
    • omega b2 2.6 cdxi
    • View Profile

sounds like the park track contact in the motor
which is a common fault on lesser vauxhalls
Logged

addy

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • West Cornforth, County Durham.  UK
  • Posts: 336
    • 2002 2.6 CD Saloon
    • View Profile

Thank you both for the replying. I have found a washer relay under wifes '95 omega steering in fuse box. Number on it is 90494187. When she comes back will look on my 02, to see if have a washer relay with same number.  Never easy thing that goes wrong. Priced up a second hand motor from 52Omega on ebay.

I found a writeup somewhere about the park contacts and how to fix them.

Logged
Drives 1995 2.0ltr CD Estate.  2002 2.6 CD saloon

addy

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • West Cornforth, County Durham.  UK
  • Posts: 336
    • 2002 2.6 CD Saloon
    • View Profile

Found the repair site for park contacts, this seems to also work on Omega motor?

https://www.vauxhallownersnetwork.co.uk/index.php?threads/astra-how2-to-fix-astra-vectra-zafira-wiper-motor-parking-fault.166111/
Thanks
Addy
« Last Edit: 18 April 2019, 17:13:04 by addy »
Logged
Drives 1995 2.0ltr CD Estate.  2002 2.6 CD saloon

dave the builder

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Derbyshire
  • Posts: 1870
    • omega b2 2.6 cdxi
    • View Profile

the repair will work IF the park track contact is the issue
check with a multi-meter
could equally be the relay
 
Logged

Toledodude1973

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • IPSWICH U.K.
  • Posts: 1253
  • 2002 2.6 elite,1973 Triumph Toledo ,Gas van
    • 2.6 OMEGA ELITE 2002
    • View Profile

i had this problem Addy it turned out to be the big yellow relay, i think someone supplied a VW equivalent one which sorted the problem :y
Logged
2002 omega slowly morphing into 2003 omega with increasing doner parts fitted

Alnico Blue

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Costa del 'Saffend
  • Posts: 281
    • 2001 2.6 CDX estate
    • View Profile
Re: Wipers not working in wash screen and not parking in normal mode
« Reply #10 on: 18 April 2019, 21:12:15 »

i had this problem Addy it turned out to be the big yellow relay, i think someone supplied a VW equivalent one which sorted the problem :y

That will be a VW 99 relay  . . .gives you varying time delay on intermittant wipe . Which is a worthwhile upgrade for the omega.

There is a guide to changing it & how it operates somewhere on here I think  :-\ :-\ .

VW 99 relay is easy to spot at a breakers  . . .its black & has  . . . . .wait for it  . . . . . .

  "99" stamped on top in white  :P :P     

Cannot vouche that it will cure your problem though  :-\ :-\
« Last Edit: 18 April 2019, 21:19:20 by Alnico Blue »
Logged
British made Celestion Alnico Blue = best sounding guitar speaker ever, sadly now made in China

Toledodude1973

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • IPSWICH U.K.
  • Posts: 1253
  • 2002 2.6 elite,1973 Triumph Toledo ,Gas van
    • 2.6 OMEGA ELITE 2002
    • View Profile
Re: Wipers not working in wash screen and not parking in normal mode
« Reply #11 on: 18 April 2019, 21:15:22 »

It was your advice that fixed mine wasn't it AL 8)
Logged
2002 omega slowly morphing into 2003 omega with increasing doner parts fitted

Alnico Blue

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Costa del 'Saffend
  • Posts: 281
    • 2001 2.6 CDX estate
    • View Profile
Re: Wipers not working in wash screen and not parking in normal mode
« Reply #12 on: 18 April 2019, 21:17:47 »

It was your advice that fixed mine wasn't it AL 8)

May well have been Paul . . . memory is going a bit now  ;D ;D ;D

Probably got a couple knocking about in the shed  if OP cannot locate one . although they were always available on flea bay   ::) ::)
« Last Edit: 18 April 2019, 21:21:30 by Alnico Blue »
Logged
British made Celestion Alnico Blue = best sounding guitar speaker ever, sadly now made in China

biggriffin

  • Omega Lord
  • *******
  • Online Online
  • huntingdon, Hoof'land
  • Posts: 7831
    • Vectra in a posh frock.
    • View Profile
Re: Wipers not working in wash screen and not parking in normal mode
« Reply #13 on: 22 April 2019, 20:37:08 »

Personally I'd put a wanted advert in the relevant section, never know what might turn up.
Logged
Hoof'land storeman..

Rwd-less..

addy

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • West Cornforth, County Durham.  UK
  • Posts: 336
    • 2002 2.6 CD Saloon
    • View Profile
Re: Wipers not working in wash screen and not parking in normal mode
« Reply #14 on: 23 April 2019, 11:31:44 »

Thanks again for all the help. I am managing to keep a 1995 2ltr estate and my 02 2.6 saloon on the road, from all the knowledge on this forum.

I have managed to get the VW 99 relay just waiting for it to arrive. Hopefully it will sort the problem, if not as you say biggriffin, I will ask on here for possibly a wiper motor and the yellow relay.
Logged
Drives 1995 2.0ltr CD Estate.  2002 2.6 CD saloon
Pages: [1] 2  All   Go Up
 

Page created in 0.108 seconds with 21 queries.