Omega Owners Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Please check the Forum Guidelines at the top of the Newbie section

Pages: 1 [2] 3 4 5 6 7   Go Down

Author Topic: Car wont start after sitting for 3 years  (Read 2638 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Matteomart

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Essex
  • Posts: 35
    • Omega
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #15 on: 23 June 2019, 13:32:08 »

Is it possible that the sensor near the rear view mirror has broken? I have a sun roof so maybe a bit of water has come through, there doesn't seem to be any water marks
Logged

dave the builder

  • Omega Baron
  • ******
  • Online Online
  • Gender: Male
  • Derbyshire
  • Posts: 2766
    • omega b2 2.6 cdxi
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #16 on: 23 June 2019, 13:37:46 »

is the car battery ok ?
tried fob sync procedure ?
you could remove the -ve battery terminal for 10 mins to reset ecu ,then try a re-sync
hold the button on remote for about 10 secs aimed at sensor with key i on ?
Logged

Matteomart

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Essex
  • Posts: 35
    • Omega
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #17 on: 23 June 2019, 13:42:42 »

is the car battery ok ?
tried fob sync procedure ?
you could remove the -ve battery terminal for 10 mins to reset ecu ,then try a re-sync
hold the button on remote for about 10 secs aimed at sensor with key i on ?

I've done all of this a couple of times and nothing has worked, I'm really lost
Logged

Matteomart

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Essex
  • Posts: 35
    • Omega
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #18 on: 23 June 2019, 13:44:08 »

I read that if it's an immobiliser issue the emo should flash when I'm cranking it, that doesn't happen the light goes off while the car is cranking
Logged

MonzaGSE

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Norway
  • Posts: 333
    • 95 Opel Omega mv6
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #19 on: 23 June 2019, 13:45:29 »

Resync procedure for the old type ir remote is:
-separate remote from key
-turn key in ignotion (cant remember if its to position 1 or 2, try both)
-hold the remote maximum 5 cm away from the little dome sensor in the roof and press button on remote.
If resync is succesfull interior light will flash on/off a couple of times as confirmation.
Logged

Matteomart

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Essex
  • Posts: 35
    • Omega
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #20 on: 23 June 2019, 13:59:35 »

Resync procedure for the old type ir remote is:
-separate remote from key
-turn key in ignotion (cant remember if its to position 1 or 2, try both)
-hold the remote maximum 5 cm away from the little dome sensor in the roof and press button on remote.
If resync is succesfull interior light will flash on/off a couple of times as confirmation.

Just tried this and still nothing, when I have the key in position 1 there isn't any lights could that be part of the issue? Position 2 I get dash lights
Logged

zirk

  • Omega Queen
  • ********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Epping Forest
  • Posts: 11316
  • 3.2 Manual Special Saloon ReMapped and LPG'd and
    • 3.2 Manual Special Estate
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #21 on: 23 June 2019, 14:16:10 »

Immobilizer
is the ID40 chip in the key ?

+1 for Immobiliser

BUT

Quote
the fob flashes but nothing happens to the car (it's the one that has a key and a separate fob)

The earliest cars didn't have a chip in the key. They used an infra-red transmitter in a separate fob that you had to point at a bulb up by the rear view mirror. Once you had disabled the immobiliser you had about a minute to start the engine before it immobilised again.

My first Omega (1994 L reg IIRC) had it. I think they only used that system for the first 2 years.

They had a Chip in the Key, as far as Im aware all UK Omegas had Chip + Transponder set up's, the Infra Red was purely for Remote Locking and Alarm.

Sounds to me like it could be a Crank Sensor issue, is the Immobilizer Lamp flashing when you Try and start the car?

It could be its still in "wont Start Immobilizer Mode", you could try Diss the Battery (Full Charged), fully remove the Main ECU and leave over night, put ECU back in Connect Battery (or other way around cant remember) if need be enter the Car using Key only and try a start and or re diagnose from there..
« Last Edit: 23 June 2019, 14:18:07 by zirk »
Logged

Matteomart

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Essex
  • Posts: 35
    • Omega
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #22 on: 23 June 2019, 14:56:51 »

Immobilizer
is the ID40 chip in the key ?

+1 for Immobiliser

BUT

Quote
the fob flashes but nothing happens to the car (it's the one that has a key and a separate fob)

The earliest cars didn't have a chip in the key. They used an infra-red transmitter in a separate fob that you had to point at a bulb up by the rear view mirror. Once you had disabled the immobiliser you had about a minute to start the engine before it immobilised again.

My first Omega (1994 L reg IIRC) had it. I think they only used that system for the first 2 years.

They had a Chip in the Key, as far as Im aware all UK Omegas had Chip + Transponder set up's, the Infra Red was purely for Remote Locking and Alarm.

Sounds to me like it could be a Crank Sensor issue, is the Immobilizer Lamp flashing when you Try and start the car?

It could be its still in "wont Start Immobilizer Mode", you could try Diss the Battery (Full Charged), fully remove the Main ECU and leave over night, put ECU back in Connect Battery (or other way around cant remember) if need be enter the Car using Key only and try a start and or re diagnose from there..

Is it possible the crank sensor is faulty and doesn't put out a code through the paperclip thing?
Logged

dave the builder

  • Omega Baron
  • ******
  • Online Online
  • Gender: Male
  • Derbyshire
  • Posts: 2766
    • omega b2 2.6 cdxi
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #23 on: 23 June 2019, 15:39:18 »

you can get a weak crank sensor signal that will not throw a code
plus
you can't rule out parts like the fuel pump relay ,pump etc etc that you replaced (sometimes new parts are duff)
but until you sort the remote to lock and unlock the doors, you have to assume the car is immobilized
I take it there has never been an aftermarket alarm /immobilizer  ?

Logged

Matteomart

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Essex
  • Posts: 35
    • Omega
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #24 on: 23 June 2019, 15:53:51 »

you can get a weak crank sensor signal that will not throw a code
plus
you can't rule out parts like the fuel pump relay ,pump etc etc that you replaced (sometimes new parts are duff)
but until you sort the remote to lock and unlock the doors, you have to assume the car is immobilized
I take it there has never been an aftermarket alarm /immobilizer  ?

I don't think there is any aftermarket alarm or immobilizer on it. I put a multimeter on the crankshaft sensor and between 2 of the pins i was starting at 10k ohms and if i kept the probes on the pins the resistance would slowly go up, I held it on long enough for it to get to 20k. Is that a faulty sensor or me doing something wrong?
Logged

dave the builder

  • Omega Baron
  • ******
  • Online Online
  • Gender: Male
  • Derbyshire
  • Posts: 2766
    • omega b2 2.6 cdxi
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #25 on: 23 June 2019, 16:07:50 »

that is not how you test a crank sensor  :o   :-X


 until you sort the remote to lock and unlock the doors, you have to assume the car is immobilized




so start there  ;)
Logged

Doctor Gollum

  • Omega Queen
  • ********
  • Online Online
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 14234
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #26 on: 23 June 2019, 16:27:42 »

Faulty Crank sensor would still allow it to crank.  :-X
Logged
Onanists always think outside the box.

Matteomart

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Essex
  • Posts: 35
    • Omega
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #27 on: 23 June 2019, 16:29:09 »

Faulty Crank sensor would still allow it to crank.  :-X
The car still cranks, Just no fuel pump or spark
Logged

dave the builder

  • Omega Baron
  • ******
  • Online Online
  • Gender: Male
  • Derbyshire
  • Posts: 2766
    • omega b2 2.6 cdxi
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #28 on: 23 June 2019, 17:38:58 »

being the early Omega
does it have the fuel pump relay with the diode and 2 coils (as per omega A) ?
that takes a negative pulse from crank sensor to trigger firing
so if you have a duff one, you could loose spark and fuel IIRC

BUT

still think you need to resolve this non working remote fob / immobilizer
Logged

Matteomart

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Essex
  • Posts: 35
    • Omega
    • View Profile
Re: Car wont start after sitting for 3 years
« Reply #29 on: 23 June 2019, 18:42:46 »

being the early Omega
does it have the fuel pump relay with the diode and 2 coils (as per omega A) ?
that takes a negative pulse from crank sensor to trigger firing
so if you have a duff one, you could loose spark and fuel IIRC

BUT

still think you need to resolve this non working remote fob / immobilizer

With the omega if you weren't using the fob to lock it you couldn't use your car with just the key?
Logged
Pages: 1 [2] 3 4 5 6 7   Go Up
 

Page created in 0.168 seconds with 21 queries.