Omega Owners Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Please check the Forum Guidelines at the top of the Newbie section

Pages: [1] 2  All   Go Down

Author Topic: Fault code 15 - Struggles to start  (Read 734 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MotormanV6

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Orpington, Kent
  • Posts: 17
    • View Profile
Fault code 15 - Struggles to start
« on: 11 September 2021, 16:25:31 »

The MV6 (1999 - Mini Facelift) has just passed it's MOT with flying colours, after installing some nice new Kilen Springs to replace the broken one (thanks for the help and advice on that job). Now the bad news....its suddenly struggles to start, e.g. 4/5 attempts, but once running and warmed up its absolutely tickety boo. Did paperclip test - code 15. Before I start stripping it all down to replace the ECU Temp Sensor, does this sound like the correct diagnosis?  :o Thanks
Logged

Nick W

  • Omega Lord
  • *******
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Chatham, Kent
  • Posts: 9900
  • Rover Metro 1.8VVC
    • 3.0l Elite estate
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #1 on: 11 September 2021, 16:29:09 »

Live data from the temp sensor before you replace it unnecessarily. It's a cheap part, but a fair amount of work and probably isn't the fault.


Check the crank sensor and MAF readings while the scan tool is connected.


I'd be thinking failing fuel pump, and would be checking the pressure and fuel flow while cranking.
Logged

MotormanV6

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Orpington, Kent
  • Posts: 17
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #2 on: 11 September 2021, 18:20:27 »

Unfortunately I don't have a scan tool (my X30XE isn't ODB-II compliant) and I can't afford an Opel Scan device. So I'll check the fuel supply pressure on cranking as a starting point.
Logged

Doctor Gollum

  • Over Active Thyroid
  • *********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 23029
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #3 on: 11 September 2021, 18:58:41 »

Have you recently had the Ecu temp sensor unplugged?

If yes, the chances are the plug has been swapped with the purge valve... The sensor is 5V, the valve 12V so you can imagine the effect on the sensor.

If no, then you need to replace the ecu temp sensor :y
Logged
Onanists always think outside the box.

Doctor Gollum

  • Over Active Thyroid
  • *********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 23029
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #4 on: 11 September 2021, 19:00:58 »

I should add, the fact that it eventually starts whilst hot suggests a faulty sensor.

Swapping the plugs over basically causes it to overfuel as it assumes that it's - 40. Once warmed up it will only fire with the fuel pump fuse pulled.
Logged
Onanists always think outside the box.

MotormanV6

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Orpington, Kent
  • Posts: 17
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #5 on: 11 September 2021, 19:14:21 »

Thanks for that Dr.G. No, I haven't swapped the plugs over (not been tinkering in that area...yet!). It starts immediately when hot, its just it really struggles when cold, to the extent of sometimes eventually almost flattening the battery. The temperature gauge on the instrument panel has never worked properly so I think I'l replace both sensors whilst I've got the intake bridge off and working in that area.
Logged

Doctor Gollum

  • Over Active Thyroid
  • *********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 23029
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #6 on: 11 September 2021, 19:42:33 »

Makes sense :y

10 or so and a couple of knuckles we'll spent.

When you do it, simply remove the inlet elbows, undo the four bolts on the plenum and lift it forward a couple of inches. No point disturbing a whole load of gubbins unnecessarily  ;)
« Last Edit: 11 September 2021, 19:44:36 by Doctor Gollum »
Logged
Onanists always think outside the box.

MotormanV6

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Orpington, Kent
  • Posts: 17
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #7 on: 11 September 2021, 20:12:30 »

Oh, ok, I'l try that when the bits arrive. I've just ordered them....90541520 for the ECU one and 90510850 for the gauge one. Hope that's the correct numbers. I'm guessing its probably a bit easier with the scuttle thing removed?
Logged

Doctor Gollum

  • Over Active Thyroid
  • *********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 23029
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #8 on: 12 September 2021, 00:36:49 »

Oh, ok, I'l try that when the bits arrive. I've just ordered them....90541520 for the ECU one and 90510850 for the gauge one. Hope that's the correct numbers. I'm guessing its probably a bit easier with the scuttle thing removed?
Read the instructions ::)

Only need to move the plenum.

You'll note that I said move and not remove ;)

Pulling the scuttle will cause more issues than it solves.
Logged
Onanists always think outside the box.

MotormanV6

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Orpington, Kent
  • Posts: 17
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #9 on: 12 September 2021, 13:15:42 »

Right....Remove the two elbows, four bolts on the plenum, lift forward. I'll go and do it now. I'll keep you posted. Thanks.
Logged

MotormanV6

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Orpington, Kent
  • Posts: 17
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #10 on: 19 September 2021, 13:14:06 »

Job done, all back together....Primed fuel line and pressed the starter....started immediately. Going a lot better than before. I got Bosch Part No: 0280 130 093, apparently they're two different ones: Blue - before engine no 08135541 & Black after. Anyway my engine was in the after category so got the black one.

No luck with the temp gauge, changed the sensor but no difference, can't spend any more time on this one, so I'll leave it.

Thanks for all the help and assistance.  :y
Logged

Doctor Gollum

  • Over Active Thyroid
  • *********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • In a colds and darks puddleses
  • Posts: 23029
  • If you can't eat them, join them...
    • Feetses.
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #11 on: 19 September 2021, 23:35:13 »

Temp gauge is a single wire... Spade terminal to the sensor, (ground to test gauge with the ignition on), this is a 15cm wire that plugs into another plug* which then runs directly to the gauge ;)

*in the loom near the large injector plug iirc ;)
Logged
Onanists always think outside the box.

MotormanV6

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Orpington, Kent
  • Posts: 17
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #12 on: 20 September 2021, 13:51:36 »

OK, I'll might give it a go later this week. What should happen when I ground the connector with the ignition on? ???
Logged

LC0112G

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • 0
  • Posts: 1976
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #13 on: 20 September 2021, 14:29:43 »

OK, I'll might give it a go later this week. What should happen when I ground the connector with the ignition on? ???

Grounding and ungrounding the terminal should cause the dash temperature gauge to go from fully cold to fully hot in a few seconds.
Logged

MotormanV6

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Orpington, Kent
  • Posts: 17
    • View Profile
Re: Fault code 15 - Struggles to start
« Reply #14 on: 20 September 2021, 18:04:01 »

Great, thanks for the info.
Logged
Pages: [1] 2  All   Go Up
 

Page created in 0.057 seconds with 18 queries.