Omega Owners Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Welcome to OOF

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Another problem :( has this happened to you?  (Read 605 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

51M0N

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Hull
  • Posts: 375
    • View Profile
Another problem :( has this happened to you?
« on: 26 July 2011, 17:23:24 »

Basically it keeps cutting out when you come to a stop. Not all the time, it only happened 3 times last week but on the way home today 6 TIMES  >:( sometimes it acts as if it was about to cut out the battery light slightly illuminates then the revs will come back up, ive not lost any power or had any engine light. normally i would suspect idle valve but thats normally paired with erratic idling,

Crank sensor?  :o
Logged

RobG

  • Omega Queen
  • ********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Bristol
  • Posts: 13825
  • I might have a link, pic or part number for that
    • 16 plate Mokka. Vivaro
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #1 on: 26 July 2011, 17:27:44 »

Wouldn`t hurt to paperclip it, 19 doesn`t always illuminate the EML. Erratic idling is normally airleak, cutting out tends to be IACV
Logged
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.

UPVC windows/doors/fascias/soffit/gutters supplied/fitted

51M0N

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Hull
  • Posts: 375
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #2 on: 26 July 2011, 17:29:15 »

Quote
Wouldn`t hurt to paperclip it, 19 doesn`t always illuminate the EML. Erratic idling is normally airleak, cutting out tends to be IACV

Its a bit iffy between 500rpm and 1200rpm. usually the revs would come down to 500rpm but sometimes it sticks above 1000rpm or just cuts out
Logged

Jimbob

  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Chester / Flintshire
  • Posts: 24230
  • I like traffic lights, but only when they're green
    • E250 Est / Golf GTI
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #3 on: 26 July 2011, 17:30:17 »

deffo time to paper clip test

and clean out your ICV

51M0N

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Hull
  • Posts: 375
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #4 on: 26 July 2011, 17:31:58 »

Quote
deffo time to paper clip test

and clean out your ICV


Will do now.

Is carb cleaner ok? i tend not to touch these as it usually makes them worse.
Logged

RobG

  • Omega Queen
  • ********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Bristol
  • Posts: 13825
  • I might have a link, pic or part number for that
    • 16 plate Mokka. Vivaro
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #5 on: 26 July 2011, 17:31:59 »

Throttle flaps moving freely :question IACV seated in plenum securely :question
Logged
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.

UPVC windows/doors/fascias/soffit/gutters supplied/fitted

RobG

  • Omega Queen
  • ********
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Bristol
  • Posts: 13825
  • I might have a link, pic or part number for that
    • 16 plate Mokka. Vivaro
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #6 on: 26 July 2011, 17:32:54 »

Quote
Quote
deffo time to paper clip test

and clean out your ICV


Will do now.

Is carb cleaner ok? i tend not to touch these as it usually makes them worse.
Just the job Si :y
Logged
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.

UPVC windows/doors/fascias/soffit/gutters supplied/fitted

51M0N

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Hull
  • Posts: 375
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #7 on: 26 July 2011, 17:34:34 »

Back in 15  :)
Logged

Mr Gav

  • Omega Knight
  • *****
  • Offline Offline
  • Leeds
  • Posts: 1921
    • Nissan 370z GT Edition
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #8 on: 26 July 2011, 17:45:20 »

This was happening to me a while ago and it turned out to be the MAF sensor.
Logged

Jimbob

  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Chester / Flintshire
  • Posts: 24230
  • I like traffic lights, but only when they're green
    • E250 Est / Golf GTI
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #9 on: 26 July 2011, 17:45:25 »

sure we have a guide...

but remove, fill with carb cleaner and shake till clean
repeat as neccessary

drop of 3in1 oil on spindle.

dont poke a screwdriver or anything in cos youll scrape and damage it

51M0N

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Hull
  • Posts: 375
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #10 on: 26 July 2011, 18:05:15 »

Quote
This was happening to me a while ago and it turned out to be the MAF sensor.


New one last week
Logged

51M0N

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Hull
  • Posts: 375
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #11 on: 26 July 2011, 18:11:41 »

Right then!

Lifted the bonnet and noticed a mucky spray on the top rad hose, which I found odd as its always spotless.


I noticed the coolant level had dropped slightly,

I checked the oil cap........... it had some slight gunk/cream on it  :-?

Took the iacv off and cleaned it with carb cleaner and a soft thin brush


Fired it up and went for a spin, fine didnt cut out and revs always dropped to 500rpm

Then i did the paperclip test, now when i replaced the maf last week i had all the codes reset, the only code i got just now was a 31?   :o
« Last Edit: 26 July 2011, 18:17:31 by Simon131188 »
Logged

Jimbob

  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Chester / Flintshire
  • Posts: 24230
  • I like traffic lights, but only when they're green
    • E250 Est / Golf GTI
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #12 on: 26 July 2011, 18:13:11 »

31 normal if engine not running  :y

good result  :y

bit of oil cream  / mayo is normal, esp on short journeys / colder weather
« Last Edit: 26 July 2011, 18:13:52 by jimbob »
Logged

51M0N

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Hull
  • Posts: 375
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #13 on: 26 July 2011, 18:13:50 »

Quote
31 normal if engine not running  :y

good result  :y

Thought so, i was trying to find the guide lol, also checked all vacuum pipes etc... hmmmm
Logged

51M0N

  • Intermediate Member
  • ***
  • Offline Offline
  • Gender: Male
  • Hull
  • Posts: 375
    • View Profile
Re: Another problem :( has this happened to you?
« Reply #14 on: 26 July 2011, 21:13:56 »

been out for a 20mile or so drive and it was just lovely  ;D

think ive solved the water marks in that area. i went to check my tyre pressures and noticed my screenwash was empty...... filled it up and it came back out just as fast  :-[
Logged
Pages: [1]   Go Up
 

Page created in 0.146 seconds with 21 queries.